ΑΚΤΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΚΤΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η Ακτινοχειρουργική  είναι μια εναλλακτική μορφή θεραπείας για:

έναντι της κλασσικής  κρανιοτομίας ή της ολικής ακτινοβολίας του εγκεφάλου.

Αποτελεί  μια μη επεμβατική μέθοδο, συνήθως πραγματοποιείται ως θεραπεία μιας ημέρας και είναι πάρα πολύ καλά ανεκτή.

Με τη μέθοδο αυτή, χορηγείται υψηλή δόση ακτινοβολίας, με πολύ μεγάλη ακρίβεια, σε μικρούς ενδοκρανιακούς στόχους (όγκους ή εστιακές βλάβες), συνήθως σε μια συνεδρία, αφήνοντας άθικτο τον υπόλοιπο εγκέφαλο.

Δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς, που επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες την επόμενη ημέρα της θεραπείας.

Αποτελεί ιδανική θεραπεία για παιδιατρικούς ασθενείς επειδή η δόση στον υγιή εγκεφαλικό ιστό είναι ελάχιστη.

Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες αλλά σχετικά ασήμαντες συγκρινόμενες με αυτές της χειρουργικής προσέγγισης, ανάλογα βέβαια με την θέση της εγκεφαλικής βλάβης.

H Aκτινοχειρουργική δεν έχει σαν στόχο της αφαίρεση της βλάβης από τον εγκέφαλο, αλλά την καταστροφή του DNA των κυττάρων του όγκου, τα οποία χάνουν την ικανότητα αναπαραγωγής, λύονται και απομακρύνονται με τη βοήθεια του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Στις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, η Ακτινοχειρουργική προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων των αγγείων, τα οποία και αποφράσσονται.

Στην νευραλγία του τριδύμου, πραγματοποιείται στοχευμένη και ελεγχόμενη βλάβη του τρίδυμου στην περιοχή εξόδου του από το στέλεχος του εγκεφάλου.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους καλοήθεις όγκους και τις αγγειακές δυσπλασίες γίνεται εμφανές σε 6 - 24 μήνες περίπου, ενώ για τους κακοήθεις και μεταστατικούς όγκους ακόμα και σε 2-3 μήνες.

Η Ακτινοχειρουργική μπορεί να εφαρμοσθεί σαν πρώτη θεραπευτική επιλογή αμιγώς ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές (χειρουργική, ακτινοθεραπεία, εμβολισμό). Επίσης, ένα σοβαρό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα ακτινοβόλησης περισσότερων του ενός στόχων στην ίδια συνεδρία, χωρίς απώτερες επιπλοκές από ακτινοβόληση τμήματος ή όλου του εγκεφάλου.

Απαιτεί τη στενή συνεργασία Νευροχειρουργού και Ογκολόγου Ακτινοθεραπευτή για την καταλληλότητα της θεραπείας κατά περίπτωση, τον καθορισμό του στόχου και των ακτινοευαίσθητων περιοχών, των θεραπευτικών δόσεων και των ορίων ανοχής των φυσιολογικών δομών, του σκοπού της θεραπείας και του πιθανού συνδυασμού με άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Call Now Button