Το γλοίωμα εγκεφάλου είναι ένας όγκος που εξορμάται από τα νευρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου και από εκεί πήρε και την ονομασία του.
Η πιο κοινή θέση του γλοιωμάτων είναι ο εγκέφαλος (γλοίωμα εγκεφάλου). Τα γλοιώματα αποτελούν ~ 30% του συνόλου των όγκων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, ενώ αποτελούν το 80% όλων των κακοήθων όγκων του εγκεφάλου.
Τα Γλοιώματα ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων από τα οποία αποτελούνται, με τον βαθμό κακοήθειάς τους, και με την θέση που εντοπίζονται.
Τα γλοιώματα έχουν ονομαστεί σύμφωνα με τον συγκεκριμένο τύπο του κυττάρου που μοιράζονται με ιστολογικά χαρακτηριστικά, αλλά όχι απαραιτήτως προέρχονται από. Οι κύριοι τύποι των γλοιωμάτων είναι οι εξής:
Η κάθε κατηγορία από τις παραπάνω έχει υποκατηγορίες ανάλογα πάλι με την προέλευση των κυττάρων.
Τα γλοιώματα περαιτέρω κατηγοριοποιούνται ανάλογα με βαθμό κακοήθειάς τους η οποία καθορίζεται από ιστοπαθολογική εξέταση του όγκου.
Από τα πολυάριθμα συστήματα ταξινόμησης των γλοιωμάτων, το πιο κοινό σύστημα ταξινόμησης για αστροκυτώματα είναι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) , σύμφωνα με την οποία οι όγκοι βαθμολογούνται από: Ι (λιγότερο προχωρημένη νόσο-καλύτερη πρόγνωση) έως IV (πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου-χειρότερη πρόγνωση).
Ανάλογα με την τοποθεσία τα γλοιώματα εγκεφάλου μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το αν είναι πάνω ή κάτω από το σκηνίδιο της παρεγκεφαλίδας. Το σκηνίδιο διαχωρίζει τον εγκέφαλο (επάνω) από την παρεγκεφαλίδα (κάτω), οπότε διαχωρίζονται σε:
Τα συμπτώματα των γλοιωμάτων εξαρτώνται από το ποιο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει επηρεαστεί.
Ένα γλοίωμα εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει:
Ένα γλοίωμα του οπτικού νεύρου μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης.
Τα γλοιώματα του νωτιαίου μυελού μπορούν να προκαλέσουν πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα στα άκρα.
Τα γλοιώματα δεν δίνουν μεταστάσεις από την κυκλοφορία του αίματος, αλλά μπορούν να μεταδοθούν μέσω του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και να προκαλέσουν διασπορά στο νωτιαίο μυελό.
Θεραπεία για γλοιωμάτων του εγκεφάλου εξαρτάται από:
Συχνά, η θεραπευτική προσέγγιση είναι συνδυασμός:
Επίσης νεώτερες θεραπείες έχουν εξελιχθεί και είναι πλέον στη διάθεση των ασθενών, σε πειραματικό όμως ακόμα επίπεδο, όπως Ανοσολογικές θεραπείες τύπου εμβολίων, Συσκευές δημιουργίας ηλεκτρικών πεδίων που εφαρμόζονται διαδερμικά στον εγκέφαλο, και βεβαίως δι’αφορες εξελίξιμες θεραπείες με Laser και Νανοτεχνολογία που ρίχνουν ένα ελπιδοφόρο φώς στην πρόγνωση και θεραπεία των ασθενών με γλοιώματα του εγκεφάλου.
Οι Όγκοι του νωτιαίου μυελού αντιμετωπίζονατι συνήθως με μικροχειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία.