Neurosurgery Dr. Stoforou

ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Τι είναι η μικροδισκεκτομή και ποιες οι ενδείξεις της;

Η μικροδισκεκτομή είναι η επέμβαση που ενδείκνυται σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου με συνοδό πόνο που δεν υποχωρεί ή και νευρολογικό έλλειμα (παράλυση, υπαισθησία κτλ.). Είναι η πιο συχνή χειρουργική πράξη των Νευροχειρουργών και αποτελεί το είδος της επέμβασης που εφαρμόζεται για την οριστική αποκατάσταση της οσφυϊκής κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Αποτελεί την οριστική θεραπευτική επιλογή όταν οι μέθοδοι συντηρητικής θεραπείας (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία), δεν έχουν αποτέλεσμα μετά το πέρας των 6-8 εβδομάδων, ή άλλες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (Διαδερμική δισκοπλαστική με DiscoGelΕνδοσκοπική μικροδισκεκτομή) έχουν αποτύχει, ή συνυπάρχει νευρολογικό έλλειμμα και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Ποιος είναι ο στόχος της επέμβασης;

Με την επέμβαση αυτή, εξασφαλίζεται η αποσυμπίεση του νεύρου και κατ’ επέκταση η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο αλλά και την μείωση των συμπτωμάτων όπως μούδιασμα ή αδυναμία των άκρων.

 

Παλαιότερα, πριν την εμφάνιση του χειρουργικού μικροσκοπίου, η τομή που πραγματοποιούνταν για την μικροδισκεκτομή ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα η διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς και η μετεγχειρητική πορεία αποκατάστασης ακόμη μεγαλύτερη.

Σήμερα χρησιμοποιοείται μικροσκοπική προσπέλαση με πολύ μικρές τομές, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο πολύ βραχύτερη ανάρρωση.

Πώς γίνεται η μικροδισκεκτομή;

Η μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Συνιστάται πάντα η χορήγηση προφυλακτικών αντιβιοτικών και ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμητα), τοποθετημένος σε ειδικό χειρουργικό τραπέζι με ειδικές επιστρώσεις. Η περιοχή που βρίσκεται ο δίσκος προς αντιμετώπιση, εντοπίζεται ακτινοσκοπικά με C-arm για την ακριβή τοποθέτηση της χειρουργικής τομής. Η τομή έχει μήκος 1-2 εκ και ειδικοί διαστολείς τοποθετούνται ακριβώς πάνω από το σημείο που έχει το πρόβλημα, έτσι ώστε το τραύμα στους μύες να είναι το ελάχιστο δυνατό.

Γίνεται εκ νέου επιβεβαίωση της σωστής θέσης με ακτινοσκόπιση και στη συνέχεια ο νευροχειρουργός με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου προχωράει στην αφαίρεση του τμήματος μόνο του δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα χωρίς να χαλάσει περισσότερο τον υπόλοιπο δίσκο που πρέπει να παραμείνει στο μεσοσπονδύλιο διάστημα.

Αφού αφαιρεθεί το τμήμα του δίσκου, η περιοχή ελέγχεται για υπολειμματικά κομμάτια ή αιμορραγία και ξεπλένεται καλά. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι διαστολείς και το τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα.

Ο χρόνος της επέμβασης είναι συνήθως μία ώρα.

Συχνές ερωτήσεις

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι την ίδια ημέρα ή νωρίς της επόμενης.

Πριν φύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο δίνονται οδηγίες από φυσικοθεραπευτή για την κινητοποίηση, άρση από το κρεββάτι και βάδιση.

Επίσης συνιστάται η αποφυγή άρσης βάρους, σκυψίματος και στροφικών κινήσεων για 2-4 εβδομάδες για την αποφυγή υποτροπής της κήλης.

Επίσης είναι πολύ ευεργετικό το περπάτημα βαθμιαία αυξανόμενο, ενώ πρέπει να αποφεύγεται το κάθισμα πάνω από 45-60 λεπτά.

Συνήθως δεν είναι απαραίτητη σ’ αυτή την επέμβαση. Περιστασιακά μπορεί να χρειαστεί ανάλογα με τις συνθήκες και τον ασθενή για λίγο καλύτερη οσφυϊκή στήριξη στην άμεση μετεγχειρητική φάση.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα στους περισσότερους ασθενείς, παρά μόνο να παραμένει καθαρή με μία μικρή γάζα προς αποφυγή τριβής και ερεθισμού από τα ρούχα.

Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο άμεσα μετά το χειρουργείο αρκεί η τομή να καλυφθεί με αδιάβροχη γάζα έτσι ώστε να μην βραχεί. Μετά το μπάνιο η γάζα πρέπει να αφαιρεθεί, η περιοχή να στεγνώσει καλά και να τοποθετηθεί εκ νέου μικρή αποστειρωμένη γάζα. Κανονικό μπάνιο μπορεί να κάνει κανείς μετά 2 εβδομάδες από το χειρουργείο και εφόσον το τραύμα έχει επουλωθεί πλήρως.

Ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια εφόσον έχει παρέλθει ο μετεγχειρητικός πόνος, που συνήθως είναι από 3 έως 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής απαγορεύεται να οδηγεί υπό την επήρεια οπιοειδών αναλγητικών.

Παρ’ όλα αυτά δεν συνίσταται να γίνονται πολύωρα ταξίδια για ένα διάστημα έως 2 μηνών μετά.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε ελαφρά δουλειά χωρίς να καταπονείται σε 1-2 εβδομάδες.

Σε σπορ και κανονική δουλειά μπορεί να επιστρέψει σε 6-8 εβδομάδες εφόσον ο μετεγχειρητικός πόνος έχει πλήρως υποχωρήσει και η μυϊκή ισχύς έχει επανέλθει.

Ο ασθενής θα χρειαστεί μία επανεξέταση σε 10 ημέρες από το χειρουργείο, για επιθεωρήσει ο γιατρός την χειρουργική τομή και να εξετάσει τον ασθενή.

Η έκβαση σε αυτά τα χειρουργεία συνήθως είναι άριστη με πλήρη υποχώρηση του πόνου άμεσα μετεγχειρητικά. Η επιτυχία είναι πάνω από 95%

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν άμεση βελτίωση και επιστρέφουν στην εργασία τους και στην καθημερινότητά τους χωρίς κανένα πρόβλημα.