Τα κύτταρα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) συνήθως αναπτύσσονται με ένα οργανωμένο και ελεγχόμενο τρόπο. Αν για κάποιο λόγο αυτός ο έλεγχος διακοπεί, τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται και σχηματίζουν έτσι έναν όγκο (όγκοι νωτιαίου μυελού).
Ένας όγκος μπορεί να είναι είτε καλοήθης ή κακοήθης. Παρά το γεγονός ότι ένας καλοήθης όγκος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, τα κύτταρα δεν απομακρύνονται από την αρχική τοποθεσία και απλώς απωθούν τις παρακείμενες δομές. Σε έναν κακοήθη όγκο, τα κύτταρα μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τους περιβάλλοντες ιστούς ενώ συγχρόνως μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του ΚΝΣ.
Οι όγκοι που προέρχονται από τον Νωτιαίο Μυελό (όγκοι νωτιαίου μυελού) είναι σχετικά σπάνιοι.
Οι όγκοι νωτιαίου μυελού διαχωρίζονται ανάλογα με την εντόπισή τους σε:
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΓΚΩΝ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ
Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένας ασθενής με όγκο του Νωτιαίου Μυελού, εξαρτώνται από τη θέση του στο νωτιαίο μυελό.
Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης συχνά προκαλούν συμπτώματα λόγω πίεσης στα σπονδυλικά νεύρα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη και το λαιμό, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή / και αδυναμία είτε στα χέρια ή στα πόδια, ή και στα δύο.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσχέρεια στο περπάτημα. Όγκοι στο κατώτερο τμήμα του νωτιαίου μυελού μπορούν να προκαλέσουν απώλεια του ελέγχου της κύστης και του εντέρου (ορθοκυστικές διαταραχές).
Όγκοι Νωτιαίου Μυελού – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Όγκοι Νωτιαίου Μυελού – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία για ένα σπονδυλικό όγκου εξαρτάται από μια σειρά από πράγματα όπως η ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς, μαζί με τη θέση, το μέγεθος και τον τύπο του όγκου.
Η θεραπεία σας συνήθως προγραμματίζεται από μια ομάδα ειδικών που συνήθως περιλαμβάνει:
Οι κύριες θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι:
Χειρουργική
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαίρεση του όγκου χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργικότητα του Νωτιαίου Μυελού με στόχο την αποσυμπίεσή του και την λήψη δειγμάτων για ιστοπαθολογικό έλεγχο (βιοψία) . Μερικές φορές αυτό είναι εφικτό, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε εξωμυελικούς όγκους, τύπου μηνιγγιώματος ή νευρινώματος. Σε περιπτώσεις όμως ενδομυελικών όγκων αυτό είναι πιο δύσκολο και απαιτεί ειδικούς χειρουργικούς χειρισμούς σε συνδυασμό με συνεχή ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο, για να αποφευχθεί μία μετεγχειρητική νευρολογική επιδείνωση.
Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής ενέργειας με στόχο να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα. Συνήθως χρησιμοποιείται συμπηρωματικά για περιπτώσεις όγκων που δεν μπορούν να αφαιρεθούν εξ’ ολοκλήρου χειρουργικά.
Φαρμακευτική αγωγή με Χημειοθεραπευτικούς παράγοντες ή Στεροειδή (Κορτιζόνη).
Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση των κυτταροτοξικών φαρμάκων για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνο περιστασιακά για ορισμένους τύπους όγκων της σπονδυλικής στήλης.
Η κορτιζόνη δεν αντιμετωπίζει τον ίδιο τον όγκο, αλλά είναι πολύ χρήσιμη για τη βελτίωση των συμπτωμάτωντων ασθενών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά από χειρουργική επέμβαση, ή πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ακτινοθεραπεία.
Μεταστατική Νόσος στην Σπονδυλική Στήλη/Νωτιαίο Μυελό
Σε ένα μεγάλο ποσοστό η αιτία μίας «απλής» αλλά εμμένουσας ασφυαλγίας μπορεί να είναι ένας μεταστατικός όγκος στα οστά της σπονδυλικής στήλης.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών εξαρτάται από την πρωτοπαθή εστία, το είδος δηλαδή του όγκου. Αν ασκείται πίεση στις νευρικές δομές στης σπονδυλικής στήλης, μπορεί να έχουμε διαταραχή στην λειτουργικότητα αυτών. Σ’αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση οφείλει να είναι ταχεία , και περιλαμβάνει:
Ο σκοπός της θεραπείας είναι να συρρικνωθεί ο όγκος και να ανακουφισθεί ο νωτιαίος μυελός ή οι νευρικές ρίζες από την πίεση.
Νεώτερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η άμεση χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι η θεραπεία με ακτινοθεραπεία μόνο για τους ασθενείς με πίεση του νωτιαίου μυελού λόγω μεταστατικού καρκίνου.