Neurosurgery Dr. Stoforou

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Η Νευροχειρουργός Δρ. Κωνσταντία Στοφόρου, χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων  της σπονδυλικής στήλης που οφείλονται σε κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου και τρηματικές στενώσεις.

Η εξειδίκευση στην χρήση προηγμένων χειρουργικών τεχνικών και  ενδοσκοπίων εγγυάται τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα με ελάχιστη παρεμβατικότητα και συνεπώς ρίσκο.

Οι περισσότερες τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, αλλά ακόμη και με γενική αναισθησία, ελαχιστοποιείται ο χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο από μερικές ώρες έως μία ημέρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην φυσιολογική λειτουργία του/εργασία σε λίγες ημέρες.

Η αυχενική ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι κατάλληλη για ασθενείς με πόνο στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο)  ή πόνο στο χέρι/ώμο (βραχιαλγία) όπου ο πόνος οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή τρηματική στένωση.

Ακολουθεί η επεξήγηση και περιγραφή των ενδοσκοπικών τεχνικών ανάλογα με την εντόπιση και το είδος της παθολογίας.

Πρόσθια ενδοσκοπική αυχενική δισκεκτομή
Πρόσθια ενδοσκοπική αυχενική δισκεκτομή
Οπίσθια ενδοσκοπική αυχενική δισκεκτομή
Οπίσθια ενδοσκοπική αυχενική δισκεκτομή

Τι είναι η αυχενική ενδοσκοπική δισκεκτομή;

Είναι μία πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία της αυχενικής κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου που προκαλεί πόνο στον αυχένα ή και στο χέρι, κατά την οποία αποφεύγονται μεγάλες χειρουργικές τομές, καταστροφή μυών  καθώς και ολική αφαίρεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

 

Εδικά όμως για την Πρόσθια ενδοσκοπική αυχενική τα κύρια πλεονεκτήματα είναι:

  • αποφυγή πλήρους αφαίρεσης του μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • αποφυγή τοποθέτησης τεχνητού δίσκου ή σπονδυλοδεσίας

 

Αντί αυτών το  ενδοσκόπιο σε συνδυασμό με ακτινοσκοπική καθοδήγηση, μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε ακρίβεια και άριστη οπτική του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πάσχει χωρίς να ακινητοποιήσουμε τελικά το σημείο της σπονδυλική ςστήλης που πάσχει.

Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν οι συντηρητικές θεραπείες ( φυσικοθεραπεία, ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή) έχουν αποτύχει να θεραπεύσουν τον ασθενή ή εφόσον υπάρχει επιδείνωση.

Πριν και μετά πρόσθιας ενδοσκοπικής δικεκτομής
Πριν και μετά πρόσθιας ενδοσκοπικής δικεκτομής
Πριν και μετά οπίσθιας ενδοσκοπικής τρηματεκτομής
Πριν και μετά οπίσθιας ενδοσκοπικής τρηματεκτομής
Πριν και μετά οπίσθιας ενδοσκοπικής δισκεκτομής
Πριν και μετά οπίσθιας ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Τα γενικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής είναι πλέον γνωστά :

  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Βραχύς χρόνος νοσηλείας (χειρουργείο μίας ημέρας)
  • Εξασφαλίζει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Μικρή χειρουργική τομή (1.5εκ)

Ποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με αυτή τη μέθοδο;

  • Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο (πόνος στον αχένα ή/και  στο χέρι)
  • Πλάγια τρηματική κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Στένωση μεσοσπονδυλίου τρήματος
  • Ριζίτιδα
  • Ριζοπάθεια

Ο στόχος της επέμβασης είναι να διασφαλισθεί η αποσυμπίεση του νεύρου που εγκλωβίζεται λόγω της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου ή τρηματικής στένωσης, εξασφαλίζοντας έτσι άμεση υποχώρηση του πόνου και της αιμωδίας (μουδιάσματος) ή της αδυναμίας ή ακόμη και της παράλυσης.

Πώς γίνεται η ενδοσκοπική δισκεκτομή;

Ανάλογα με την εντόπιση της κήλης, η επέμβαση πραγματοποιείται είτε σε ύπτια, είτε σε πρηνή  θέση.

Η πρόσθια ή οπίσθια αυχενική ενδοσκοπική δισκεκτομή, πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και υπό αυστηρή διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, για να εξασφαλισθεί η ακεραιότητα της λειτουργικότητας του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.

Με την βοήθεια της ακτινοσκόπισης, εντοπίζουμε το μεσοσπονδύλιο επίπεδο που θέλουμε να παρέμβουμε και εισάγουμε το οδηγό σύρμα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ειδικούς σωλήνες διάνοιξης για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το ενδοσκοπικό σύστημα, μέσω του οποίου πραγματοποιούμε την ενδοσκοπική δισκεκτομή. Στο τέλος της επέμβασης, αφαιρούμε το ενδοσκοπικό σύστημα και συρράπτουμε την τομή του δέρματος με ένα ράμμα. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 12 έως 24 ώρες ενώ επιστρέφει στις εργασίες του λίγες μέρες μετά.

Η επέμβαση πραγματοποιείται από μία ελάχιστη τομή του 1,5 εκατοστών.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 12 έως 24 ώρες ενώ επιστρέφει στις εργασίες του λίγες μέρες μετά.

Το ποσοστό επιπλοκών είναι κάτω του 1%