ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ

ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ

Τι είναι η πεταλεκτομή;

 

H πεταλεκτομή - οσφυική πεταλεκτομή (lumbar laminectomy) και αυχενική πεταλεκτομή (cervical laminectomy) - είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ένα τμήμα του οστού στο πίσω μέρος του σπονδύλου (πέταλο) για να δημιουργηθεί χώρος έτσι ώστε να μην πιέζονται ο νωτιαίος μυελός ή τα νεύρα στον σπονδυλικό σωλήνα.  Η πίεση αυτή προκαλείται συνήθως από υπερπλασία στου οστού (οστεόφυτα)  που αναπτύσσονται μέσα στον σπονδυλικό  σωλήνα και μπορεί να αφορά οποιαδήποτε μοίρα της σπονδυλικής στήλης αλλά είναι πιο σύνηθες να εμφανίζεται στην οσφυϊκή και στην αυχενική μοίρα.

Οσφυική πεταλεκτομή (lumbar laminectomy)

 

Αυχενική πεταλεκτομή (cervical laminectomy)

 

Η πεταλεκτομή είναι επέμβαση που πραγματοποιείται όταν οι αποτυγχάνουν οι συντηρητικές θεραπείες - όπως η φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία – και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

Πεταλεκτομή μπορεί επίσης να συνιστάται όταν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά ή η επιδείνωση δραματική.


Πότε συνιστάται η πεταλεκτομή;

Η ανάπτυξη οστεοφύτων εντός του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να περιορίσει το διαθέσιμο χώρο στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα που μπορεί να επεκταθεί στα χέρια ή τα πόδια.

 

Η γιατρός σας μπορεί να συστήσει πεταλεκτομή, εάν:
  • Η συντηρητική θεραπεία, όπως η φαρμακευτική αγωγή ή φυσιοθεραπεία, έχει αποτύχει να βελτιώσει τα συμπτώματά.
  • Υπάρχει μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα κατά την όρθια θέση ή αδυναμία στο περπάτημα
  • Όταν υπάρχει απώλεια ελέγχου των ούρων ή των εντερικών κενώσεων.
  • Σε ορισμένες, σπάνιες, περιπτώσεις, η πεταλεκτομή μπορεί να είναι απαραίτητη ως μέρος της χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο χειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει μέρος του οπισθίου μέρους του σπονδύλου (πετάλου) για να αποκτήσει πρόσβαση στο χαλασμένο δίσκο.

 

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η πεταλεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.

Η τομή πραγματοποιείται μετά ακτινοσκοπική επιβεβαίωση του επιπέδου που πάσχει. Οι μύες της περιοχής αποκολλώνται για να αποκαλυφθεί το πέταλο του σπονδύλου που πάσχει. Με ειδικά μικροεργαλεία αφαιρείται το οστό που πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή τις νευρικές ρίζες και ανάλογα με τα ευρήματα του εκάστοτε ασθενούς συμπληρώνεται με τις αντίστοιχες αποσυμπιέσεις των νεύρων.

Αν η πεταλεκτομή πραγματοποιείται για αφαίρεση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, τότε η χειρουργός εκτός από το οστό αφαιρεί και τα τμήματα του χαλασμένου δίσκου.

Αν επίσης υπάρχει μετατόπιση σπονδύλων , μπορεί να είναι αναγκαία και η σταθεροποίηση των σπονδύλων μεταξύ τους και κάποια μορφή σπονδυλοδεσίας.

Η επέμβαση γίνεται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους με τη χρήση μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου, χωρίς αποκόλληση των παρασπονδυλικών μυών με διαδερμική προσπέλαση.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μιας πεταλεκτομής;

Η πεταλεκτομή είναι γενικά μια ασφαλής επέμβαση. Παρ’ όλα αυτά, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έχει κάποιους κινδύνους.

Οι πιθανές λοιπόν επιπλοκές είναι:

  • Αιμορραγία
  • Μόλυνση
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
  • Τραυματισμός του νευρικού ιστού
  • Τρώση της σκληράς μήνιγγας και εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Παρ’ όλα αυτά όμως λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών και ευτυχώς χάρη στα νέα φαρμακευτικά πρωτόκολλα καθώς και στις νεώτερες μικροχειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια του μικροσκοπίου και των ενδοσκοπίων, οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν σε ποσοστό κάτω του 0,5%.

 

Ποια είναι η διάρκεια νοσηλείας;

Συνήθως ο ασθενής μετά το χειρουργείο κινητοποιείται το ίδιο βράδυ της επέμβασης και παραμένει στο νοσοκομείο για 24-48 ώρες ανάλογα με την ηλικία και τα συνοδά ιατρικά προβλήματα.

Μπορεί να επιστρέψει κανείς στις δραστηριότητές του συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες, ανάλογα βεβαίως και με την προεγχειρητική νευρολογική κατάσταση.

Η νευρολογική βελτίωση είναι συνήθως άμεση και θεαματική, αλλά σε βαριές περιπτώσεις συνιστάται και φυσικοθεραπεία ενδυνάμωσης.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ 

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: