Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι το υλικό που βρίσκεται ανάμεσα στα σπονδυλικά σώματα και αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα και τον περιβάλλοντα ινώδη δακτύλιο. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος λειτουργεί σαν ένας δυναμικός αποσβεστήρας κραδασμών της σπονδυλικής στήλης -“αμορτισέρ”.
Η Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (ΚΜΔ) είναι μια συχνότατη νόσος της σπονδυλικής στήλης, οφειλόμενη σε βλάβη του μεσοσπονδυλίου δίσκου και η οποία μπορεί, ανάλογα με την εντόπισή της στην σπονδυλική στήλη, να προκαλεί :
Η αιτία για την δημιουργία μιας δισκοκήλης είναι η εκφύλιση του δίσκου πού σχεδόν πάντα προηγείται. Ο πηκτοειδής πυρήνας χάνει την υδροφιλική του ιδιότητα, και παύει να λειτουργεί ως «αμορτισέρ». Ταυτόχρονα, ο ινώδης δακτύλιος χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και εμφανίζει ρωγμές, ιδίως στο πλάγιο και οπίσθιο τμήμα του, πoυ έχει μικρότερο πάχος. Επί πλέον σ’ αυτό συντελεί και η κατασκευή του Οπίσθιου Επιμήκους Συνδέσμου (ΟΕΣ), ο οποίος στο κέντρο είναι ισχυρότατος ενώ στα πλάγια λεπτός. Παλαιότερα απέδιδαν την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου σε τραυματικά αίτια. Σήμερα η πάθηση ανήκει στα εκφυλιστικά νοσήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά, υφίσταται και ο όρος “Τραυματική Δισκοκήλη”, εφ’οσον έχει προηγηθεί σαφώς κάποιος σχετικός τραυματισμός.
Σε γενικές γραμμές όμως, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, φαίνεται να οφείλεται σε πολλαπλά αίτια όπως είναι:
Με βάση την απεικόνιση στην Μαγνητική Τομογραφία για την ταξινόμηση των σταδίων μιας δισκοκήλης, έχουμε τα ακόλουθα στάδια:
Όπως έχει παρατηρηθεί στατιστικά, η συχνότητα κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου δεν είναι η ίδια σε όλες τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων απαντώνται στην στην οσφυϊκή μοίρα (95% σε Ο4-Ο5 ή Ο5-Ι1).
Η δεύτερη πιο συχνή εντόπιση είναι η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης Α5-Α6, Α6-Α7.
Κήλη στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης απαντάται μόνο στο 0.25% – 0.75% του συνόλου.
Ειδικά στην οσφυϊκή μοίρα, η μεγαλύτερη αναλογία κήλης δίσκου εκδηλώνεται στον:
Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην εκτίμηση μίας δισκοκήλης είναι:
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και φυσιοθεραπεία. Μετά το πέρας της οξείας φάσης, ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς και βελτιώνουν τη γενική κατάσταση των ασθενών αποτελούν θεμελιώδη λίθο της συντηρητικής θεραπείας.
Σήμερα, με την υψηλή διαδεσιμότητα σε παρακλινικό έλεγχο, τα ποσοστά ασυμπτωματικών κηλών μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι ιδιαίτερα αυξημένα, οπότε είναι επιβεβλημένο να υπάρχει υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στην κλινική συμπτωματολογία, τη νευρολογική σημειολογία και τα απεικονιστικά ευρήματα για να τεθεί η ένδειξη χειρουργείου.
Απόλυτες ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας είναι:
Σχετική ένδειξη αποτελεί ο επίμονος πόνος με ή χωρίς ήπιες αισθητικοκινητικές διαταραχές πέραν των τριών μηνών και μετά εξάντλησης όλων των συντηητικών μεθόδων αντιμετώπισης.
Οι χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται είναι η μικροδισκεκτομή, η ενδοσκοπική δισκεκτομή, και η διαδερμική δισκεκτομή/ δισκοπλαστική.