ΟΣΦΥΪΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

ΟΣΦΥΪΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

Η Νευροχειρουργός Δρ. Κωνσταντία Στοφόρου, χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων  της σπονδυλικής στήλης που οφείλονται σε κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου και τρηματικές στενώσεις.

 

Ενδοσκοπικη δισκεκτομή

Μικροενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή

Η εξειδίκευση στην χρήση προηγμένων χειρουργικών τεχνικών και  ενδοσκοπίων εγγυάται τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα με ελάχιστη παρεμβατικότητα και συνεπώς ρίσκο.

 

Οι περισσότερες τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, αλλά ακόμη και με γενική αναισθησία, ελαχιστοποιείται ο χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο από μερικές ώρες έως μία ημέρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην φυσιολογική λειτουργία του/εργασία σε λίγες ημέρες.

 

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι κατάλληλη για ασθενείς με πόνο  στη μέση (οσφυαλγία), ή πόνο στο πόδι (ισχιαλγία), όπου ο πόνος οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή τρηματική στένωση.

 

Ακολουθεί η επεξήγηση και περιγραφή των ενδοσκοπικών τεχνικών ανάλογα με την εντόπιση και το είδος της παθολογίας.

 

 

ΟΣΦΥΪΚΗ EΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

 

Τι είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή;

 

Είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία της  οσφυϊκής κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου που προκαλεί πόνο στο πόδι ή την μέση ή και στα δύο.

 

Είναι μία προηγμένη χειρουργική τεχνική κατά την οποία αποφεύγονται μεγάλες χειρουργικές τομές, καταστροφή μυών  καθώς και αφαίρεση οστών (πεταλεκτομή) .

 

Αντί αυτών το  ενδοσκόπιο σε συνδυασμό με ακτινοσκοπική καθοδήγηση, μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε ακρίβεια και άριστη οπτική του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πάσχει.

 

Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν οι συντηρητικές θεραπείες (φυσικοθεραπεία, ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή) έχουν αποτύχει να θεραπεύσουν τον ασθενή ή εφόσον υπάρχει επιδείνωση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενδοσκοπικής δισκεκτομής οι οποίοι χρησιμοποιούνται ανάλογα με την εντόπιση και τον τύπο της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Αυτές είναι:

 • Μικροενδοσκοπική δισκεκτομή (Οπίσθια προσπέλαση)
Ενδοσκοπική δισκεκτομή

Μικροενδοσκοπική Οσφυϊκή δισκεκτομή

 • Διατρηματική ενδοσκοπική δισκεκτομή (Πλάγια προσπέλαση)
Ενδοσκοπική δικεκτομή Tessys

Πλάγια διατρηματική ενδοσκοπική δισκεκτομή

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

 • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
 • Βραχύς χρόνος νοσηλείας (χειρουργείο μίας ημέρας)
 • Εξασφαλίζει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Μικρή χειρουργική τομή (1.5εκ)

 

Ποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με αυτή τη μέθοδο ;

 • Οσφυοϊσχιαλγία
 • Πλάγια τρηματική κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
 • Στένωση μεσοσπονδυλίου τρήματος
 • Ριζίτιδα
 • Ριζοπάθεια

Ο στόχος της επέμβασης είναι να διασφαλισθεί η αποσυμπίεση του νεύρου που εγκλωβίζεται λόγω της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου ή τρηματικής στένωσης, εξασφαλίζοντας έτσι άμεση υποχώρηση του πόνου και της αιμωδίας (μουδιάσματος) ή της αδυναμίας ή ακόμη και της παράλυσης.

 

Πώς γίνεται η Οσφυϊκή μικροενδοσκοπική ή διατρηματική ενδοσκοπική δισκεκτομή;

Ανάλογα με την εντόπιση της κήλης, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται είτε σε πρηνή είτε σε πλάγια θέση.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τοπική ή γενική αναισθησία ανάλογα με την επιθυμία του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η γενική αναισθησία ή η επισκληρίδιος, διότι κάποια στάδια των επεμβάσεων μπορεί να είναι επώδυνα, προς αποφυγή ανώφελου στρες.

Με τη βοήθεια της ακτινοσκόπισης (C-arm), ένα οδηγό σύρμα και στη συνέχεια σωλήνες μικρής διαμέτρου, εισάγονται στο σημείο που της παθολογίας. Διαμέσου αυτού προωθούμε τα ενδοσκοπικά εργαλεία μας και πραγματοποιούμε την δισκεκτομή. Αναγνωρίζουμε τις ανατομικέ δομές και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε πλήρη αποσυμπίεση του νεύρου που πάσχει. Συχνά χρησιμοποιούμε και την δίοδο του laser που επιτυγχάνει την μεγαλύτερη συρρίκνωση του δίσκου και αποφυγή μίας πιθανής υποτροπής, κλείνοντας και σκληραίνοντας το στόμιο της οπής του ινώδους δακτυλίου.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 12 έως 24 ώρες ενώ επιστρέφει στις εργασίες του λίγες μέρες μετά.

Το ποσοστό επιπλοκών είναι περίπου στο 1%

 

 

 

 

Call Now Button
Αρέσει σε %d bloggers: