Τι είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή?
Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση της οσφυϊκής ή αυχενικής δισκοκήλης η οποία προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία) ή στον αυχένα (αυχεναλγία). Είναι μία μοντέρνα τεχνική που δεν απαιτεί αφαίρεση οστών, καταστροφή μυϊκών μαζών ή μεγάλες δερματικές τομές. Αντ' αυτού χρησιμοποιείται το ενδοσκόπιο με τη βοήθεια ακτινοσκόπισης για να οδηγηθεί με ακρίβεια στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που πάσχει.
Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί μία από τις θεραπευτικές επιλογές όταν οι μέθοδοι (π.χ. φαρμακευτική αγωγη, φυσικοθεραπεία) συντηρητικής θεραπείας δεν έχουν αποτέλεσμα και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.
Ανάλογα με το είδος και τη θέση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου έχουμε την
- Αυχενική ενδοσκοπική δισκεκτομή
- Οσφυϊκή ενοσκοπική δισκεκτομή
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μικροδισκεκτομής?
- Ελάχιστα Επεμβατική
- Μικρή διάρκεια νοσηλείας
- Διατήρηση της κινητικότητας της Σπονδυλικής Στήλης
- Ελάχιστη απώλεια αίματος
- Μικρό μέγεθος χειρουργικής τομής (1,5εκ)
Ποιές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν με αυτή τη μέθοδο?
- Πλάγια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
- Στένωση του μεσοσπονδύλιου τρήματος
- Ριζίτιδα
- Ριζοπάθεια
Με την επέμβαση αυτή, εξασφαλίζεται η αποσυμπίεση του νεύρου που πάσχει και κατ' επέκταση η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο αλλά και η μείωση των συμπτωμάτων όπως μούδιασμα των άκρων ή και η αδυναμία ή παράλυση αυτών.
Παρ’ ότι η ενδοσκοπικές μέθοδοι έχουν γίνει πλέον επεμβάσεις ρουτίνας στους ενήλικες, έχουν και κάποιους περιορισμούς και μειονεκτήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Παρά λοιπόν τα πλεονεκτήματα, η τεχνικές αυτές έχουν περιορισμούς στην πράξη καθώς και στις ενδείξεις εφαρμογής τους.
Τα σχετικά μειονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής είναι:
- Ακριβή μέθοδος (σε σχέση με την μικροδισκεκτομή)
- Μεγάλη διεγχειρητική ακτινοβολία κατά την ακτινοσκόπιση
- Δημιουργία ουλών μέσα στους παρασπονδυλικούς μύες λόγω της εισαγωγής των εργαλείων
Οι αντενδείξεις για την πλάγια ενδοτρηματική ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι:
- Σπασμένο κομμάτι δίσκου μακριά από το μεσοσπονδύλιο τρήμα
- Ευμεγέθης κεντρικός δίσκος
- Το διάστημα Ο5-Ι1, ειδικά σε άνδρες ασθενείς που έχουν ψηλά λαγόνια οστά
- Σπονδυλολίσθηση
- Υποτροπή κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου(επανεπέμβαση)
- Ανατομικές ανωμαλίες των νευρικών ριζών
Πώς γίνεται η επέμβαση?
Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από μια ελάχιστων εκατοστών τομή ( 1.5 εκ).
Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη. Παρ’ όλα αυτά όμως κάποιες φορές συνιστάται γενική αναισθησία ή επισκληρίδιος για την άνεση του ασθενούς, διότι κάποια στάδια της επέμβασης είναι αρκετά οδυνηρά, προς αποφυγή αναίτιου στρες.
Με την βοήθεια της ακτινοσκόπισης (C-arm) καθοδηγείται ένας μικρής διαμέτρου σωλήνας στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που πάσχει. Αυτός ο σωλήνας χρησιμοποιείται ως δίοδος για τα χειρουργικά εργαλεία και το ενδοσκόπιο. Στη συνέχεια εντοπίζεται το νεύρο που πιέζεται και αφαιρούνται τα τμήματα του μεσοσπονδύλιου δίσκου που ευθύνονται για την πίεση. Για μικρές προβολές του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το laser, με την βοήθεια του οποίου εξαχνώνεται και συρρικνώνεται το προβάλλον δισκικό υλικό, σκληραίνει και αποτρέπει την έξοδο επιπλέον υλικού και απενεργοποιούνται οι νευρικές απολήξεις που ευθύνονται για το αίσθημα του πόνου. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο έως 24 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ενδοσκοπικής δισκεκτομής
Οι πιθανές επιπλοκές της ενδοσκοπικής μικροδισκεκτομής συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή άμεσα μετεγχειρητικά.
Τα ποσοστά επιπλοκών είναι περίπου 1-3% και συνίστανται σε:
- Βλάβη του νεύρου με συνοδό δυσαισθησία, παραισθησία και νευραλγία,
- Μη επαρκή αποσυμπίεση και ανάγκη δεύτερου χειρουργείου λόγω μη υποχώρησης του πόνου μετεγχειρητικά
- Υποτροπή της κήλης του μεσοσπονδυλιου δίσκου.
- Μόλυνση (δισκίτιδα, επιμόλυνση τραύματος κτλ)
- Εκτεταμένο αιμάτωμα στα μαλακά μόρια – μύες
- Αστάθεια και σπονδυλολίσθηση (σε μικρότερο ποσοστό από την κλασσική ανοιχτή δισκεκτομή)
Συχνές ερωτήσεις
Πώς είναι η μετεγχειρητική πορεία; Τι πρέπει να προσέξω;
ΟΙ περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι την ίδια ημέρα ή νωρίς της επόμενης.
Πριν φύγει ο ασθενής από το νοσοκομείο δίνονται οδηγίες από φυσικοθεραπευτή για την κινητοποίηση, άρση από το κρεβάτι και βάδιση.
Επίσης συνιστάται η αποφυγή άρσης βάρους, σκυψίματος και στροφικών κινήσεων για 2-4 εβδομάδες για την αποφυγή υποτροπής της κήλης.
Επίσης είναι πολύ ευεργετικό το περπάτημα βαθμιαία αυξανόμενο, ενώ πρέπει να αποφεύγεται το κάθισμα πάνω από 45-60 λεπτά.
Πρέπει να φορέσω ζώνη οσφύος μετά το χειρουργείο;
Συνήθως δεν είναι απαραίτητη σ’ αυτή την επέμβαση. Περιστασιακά μπορεί να χρειαστεί ανάλογα με τις συνθήκες και τον ασθενή για λίγο καλύτερη οσφυϊκή στήριξη στην άμεση μετεγχειρητική φάση.
Πώς πρέπει να περιποιούμαι το χειρουργικό τραύμα;
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα στους περισσότερους ασθενείς, παρά μόνο να παραμένει καθαρή με μία μικρή γάζα προς αποφυγή τριβής και ερεθισμού από τα ρούχα.
Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;
Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο άμεσα μετά το χειρουργείο αρκεί η τομή να καλυφθεί με αδιάβροχη γάζα έτσι ώστε να μην βραχεί. Μετά το μπάνιο η γάζα πρέπει να αφαιρεθεί, η περιοχή να στεγνώσει καλά και να τοποθετηθεί εκ νέου μικρή αποστειρωμένη γάζα. Κανονικό μπάνιο μπορεί να κάνει κανείς μετά 2 εβδομάδες από το χειρουργείο και εφόσον το τραύμα έχει επουλωθεί πλήρως.
Σε πόσες μέρες μετά το χειρουργείο μπορώ να οδηγήσω ;
Ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια εφόσον έχει παρέλθει ο μετεγχειρητικός πόνος, που συνήθως είναι από 3 έως 10 ημέρες μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής απαγορεύεται να οδηγεί υπό την επήρεια οπιοειδών αναλγητικών.
Παρ’ όλα αυτά δεν συνίσταται να γίνονται πολύωρα ταξίδια για ένα διάστημα έως 2 μηνών μετά.
Πότε μπορώ επιστρέψω στην εργασία μου και να ξεκινήσω να αθλούμαι;
Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε ελαφρά δουλειά χωρίς να καταπονείται σε 1 εβδομάδα.
Σε σπορ και κανονική δουλειά μπορεί να επιστρέψει σε 4-6 εβδομάδες εφόσον ο μετεγχειρητικός πόνος έχει πλήρως υποχωρήσει και η μυϊκή ισχύς έχει επανέλθει.
Πότε πρέπει να με ξαναδεί ο Νευροχειρουργός μου;
Ο ασθενής θα χρειαστεί μία επανεξέταση σε 10 ημέρες από το χειρουργείο, για επιθεωρήσει ο γιατρός την χειρουργική τομή και να εξετάσει τον ασθενή.
Τι ποσοστά επιτυχίας έχει αυτή η επέμβαση;
Η έκβαση σε αυτά τα χειρουργεία συνήθως είναι άριστη με πλήρη υποχώρηση του πόνου άμεσα μετεγχειρητικά. Η επιτυχία είναι γύρω στο 95%
Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν άμεση βελτίωση και επιστρέφουν στην εργασία τους και στην καθημερινότητά τους χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πότε επιλέγω μικροδισκεκτομή MIS αντί για ενδοσκοπική μικροδισκεκτομή?
Η μικροδισκεκτομή MIS είναι η επέμβαση που ενδείκνυται σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου με συνοδό πόνο που δεν υποχωρεί ή και νευρολογικό έλλειμα (παράλυση, υπαισθησία κτλ.) και αποτελεί το είδος της επέμβασης που εφαρμόζεται για την οριστική αποκατάσταση της οσφυϊκής κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου.