To πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο επιθετικός τύπος καρκίνου του εγκεφάλου, που λέγονται γλοιώματα, δηλαδή των όγκων που προέρχονται από τη νευρογλοία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ιστολογικά, τα γλοιώματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (Ι-ΙV) και δυστυχώς, η πιο επιθετική από αυτές είναι το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (GBM-GlioBlastoma Multiforme- Grade IV), που είναι επίσης και συχνή στους ανθρώπους.
Δυστυχώς η επιβίωση στους περισσότερους ασθενείς με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα δεν είναι ικανοποιητική, οι όγκοι αυτοί έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας.
Ένας από τους λόγους της δυσκολίας στο πολύμορφο γλοιοβλάστωμα και στην θεραπευτική αντιμετώπιση του, είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, η ιστολογική πολυμορφία του. Είναι δηλαδή «πολύμορφο» μικροσκοπικά, με περιοχές νέκρωσης, με πλειομορφικούς πυρήνες και κύτταρα, και έντονο μικροαγγειακό πολλαπλασιασμό.
Επίσης το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι και γενετικά πολύμορφο, με διάφορες διαγραφές, ενισχύσεις και σημειακές γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε ενεργοποίηση των μηχανισμών διέγερσης όπως του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα των υποδοχέων (EGFR), και του αυξητικού παράγοντα του υποδοχέα αιμοπεταλίων (PDGFR), καθώς και σε διαταραχή διεργασιών στον κυτταρικό κύκλο, ή μεταλλάξεις στο p53 που σχετίζονται με ενίσχυση του CDK4 ή απώλεια του Rb. Οι όγκοι αυτοί δείχνουν επίσης ενδοογκική γενετική ετερογένεια με υποκλώνους που βρίσκονται μέσα στον ίδιο τον πληθυσμό των καρκινικών κυττάρων.
Κατανοεί κανείς λοιπόν την πολυπλοκότητα και την δυσκολία στην επιτυχή αντιμετώπιση και θεραπεία αυτών των όγκων.
Ευτυχώς η έρευνα και εφαρμογή νέων τεχνολογιών έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνδυασμό με την χειρουργική παρέμβαση, την ακτινοθεραπεία και την χημειοθεραπεία, προσφέρει φως στο σκοτεινό τούνελ της νόσου.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα και τις εναλλακτικές θεραπείες που προσφέρονται πια γι’ αυτή την τόσο επιθετική νόσο.
***Είναι κρίσιμο να κατανοήσει κανείς την αξία της χειρουργικής παρέμβασης στην πορεία, αντιμετώπιση και εξέλιξη της νόσου. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της απομάκρυνσης του όγκου, τόσο το καλύτερο.
***Αφαίρεση του 98% ή περισσότερο του όγκου έχει συσχετιστεί με ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης. Οι πιθανότητες σχεδόν πλήρους αφαίρεσης του όγκου μπορεί να αυξηθεί σημαντικά εάν η χειρουργική επέμβαση καθοδηγείται από μια φθορίζουσα χρωστική ουσία γνωστή ως 5-αμινολεβουλινικό οξύ.
Οι συνεχώς βελτιούμενες χειρουργικές τεχνικές (Μικροχειρουργική, Νευρο-ενδοκάνουλα ή νευροενδοκάνουλα) και η εξέλιξη της τεχνολογίας (Ρομποτικά καθοδηγούμενη Μικροχειρουργική) έχουν οδηγήσει στην δυνατότητα για ριζική αφαίρεση των όγκων, γεγονός που βοηθάει στην αύξηση των χρόνων επιβίωσης με την βέλτιστη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.