H ρινόρροια, δηλαδή η εκροή εγκαφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) από τη μύτη, είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά καταστροφική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Η διακοπή των φυσικών φραγμών μεταξύ της ρινός και των παραρρινίων κοιλοτήτων και του πρόσθιου και μέσου κρανιακού βόθρου είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στην εκροή ΕΝΥ στη ρινική κοιλότητα. Δηλαδή, η διακοπή της στεγανότητας της αραχνοειδούς και της σκληράς μήνιγγας του εγκεφάλου της περιοχής της βάσης του κρανίου πάνω από τη μύτη, είναι η αιτία που τρέχει το υγρό αυτό από τη μύτη.
Η ρινόρροια μπορεί να είναι:
Η επικοινωνία αυτή λοιπόν του ¨έξω κόσμου¨ με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος επιπλοκών, κυρίως από λοιμογόνους παράγοντες (μικρόβια), που προσδίδουν σημαντική νοσηρότητα και δυνητικά καταστροφικές μακροπρόθεσμα επιπλοκές για τον ασθενή (μηνιγγίτιδα, πνευμεγκέφαλο υπό τάση κτλ) και γι’ αυτόν το λόγο και πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζεται.
Εκτός αν υπάρχουν ιατρικές ή χειρουργικές αντενδείξεις, χειρουργική αποκατάσταση συνιστάται σε όλους τους ασθενείς με αυτόματη και ιατρογενή εκρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), προκειμένου να αποφευχθεί μηνιγγίτιδα.
Σε ασθενείς με πρόσφατο τραύμα κεφαλής, συνιστάται συντηρητική αρχικά αντιμετώπιση, με παραμονή στο κρεβάτι και ίσως τοποθέτηση οσφυονωτιαίας παροχέτευσης. Ωστόσο, αν ρινόρροια επιμένει ή αν υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στη βάση του κρανίου, τότε συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση.
Η ενδοσκοπική διαρινική αποκατάσταση είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση για τη ρινόρροια.